06 182 647 55

Verplichte pensioenopbouw JA of NEE?

31-05-2018

Verplichte pensioenopbouw JA of NEE?

Wekelijks woon ik een bijeenkomst bij met ondernemers uit verschillende sectoren (BNI). De bijeenkomst heeft als doel om het netwerk over en weer te gebruiken om nieuwe klanten te vinden en te kunnen netwerken.

Afgelopen dinsdag heb ik in mijn wekelijkse pitch stilgestaan bij het pensioen. Dat het opbouwen van pensioen bij ondernemers en de zelfstandigen zonder personeel (ZZP) geen hobby is blijkt wel uit diverse onderzoeken als ook in mijn kring van ondernemers. Slechts een kleine 20% van de ondernemers was bekend met zijn opgebouwde pensioen als de fiscale mogelijkheden hiertoe. De site: www.mijnpensioenoverzicht.nl was weinig of niet bekend.

Pensioenakkoord

Als het aan vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW ligt, komen er voor zzp’ers bepaalde verplichtingen om pensioen op te bouwen. Nu is het zo dat zzp’ers maar weinig opzij zetten voor hun pensioen en dat ze daardoor noodgedwongen moeten doorwerken tot hun AOW-leeftijd. De grootste belangenclub van zzp'ers, ZZP Nederland, is faliekant tegen verplicht sparen voor pensioen. ,,Het is toch van de gekke dat de vakbond zelfstandigen willen opleggen om te sparen".

Regels

Pensioenfondsen worden net als banken en verzekeraars niet meer vertrouwd. Het pensioensysteem is zodanig ingewikkeld dat het voor niemand meer niet te begrijpen valt. Terwijl het toch je eigen geld is waarvoor je hebt gewerkt….

Het gegarandeerde pensioen is al langere tijd niet meer zeker. Door gedwongen kortingen vanuit de overheid en het ontbreken van een indexatie wordt de deelnemer voor zijn gevoel van zijn toekomstige inkomsten beroofd.

And last but not least: de ingelegde premies zijn misschien wel van u, maar u kan er niet meer aankomen of beschikken. Dat Nederland misschien wel over het beste pensioensysteem beschikt is niet meer geloofwaardig. Een zoethoudertje voor de deelnemers om het systeem maar niet te hoeven veranderen.

Waarom toch vermogen opbouwen?

Het CBS waarschuwt voor een toenemende armoede bij 60-plussers die geen baan meer kunnen vinden en die ook geen recht meer hebben op een werkloosheidsuitkering (ondernemers). Om deze en nog vele andere redenen is het verstandig om vermogen op te bouwen.

Niet in een verplichte afstorting bij een pensioenfonds maar:

  • Uw langleven zelf verzekeren
  • Beleggen in wat u begrijpt
  • Spreiding van uw vermogen
  •  Planmatig en met ons deskundig advies
  •  Duidelijk en overzichtelijk zonder fratsen

Vragen over verplichte pensioenopbouw?

Maak gebruik van ons gratis spreekuur!

Home > Blog > Verplichte pensioenopbouw JA of NEE?