06 182 647 55

Hypotheek, samenwonen, fiscale renteaftrek?

05-06-2018

Hypotheek, samenwonen, fiscale renteaftrek?

Het kopen van een huis is altijd spannend. Eerst het vinden van een mooiste locatie, dan de concurrerende prijzenslag, dan de uitslag van de bouwkundige keuring en als laatste vuurpijl: hoe krijg ik die hypotheek rond. Als laatste het invullen van het belastingformulier met de renteaftrek!

 

Vooral voor dat laatste geldt een opstapeling van fiscale en financieringsregels en uitzonderingen de laatste jaren in het verstrekken van een hypotheek. Niet alleen voor de banken en andere hypotheekverstrekkers in het goedkeuren van een financiering maar ook voor de kopers van het huis. Welke hypotheekrente is nog aftrekbaar voor de belastingen?

Ik geeft u het volgende voorbeeld:

Jaap en Frances gaan samenwonen in hun nieuwe woning van € 200.000. Jaap en Frances worden ieder 50% eigenaar van de woning. Jaap heeft een eigenwoningverleden van 7 jaar en brengt met de verkoop van het vorige huis, een winst van € 50.000 in. Frances is starter op de woningmarkt zij heeft nog geen eigen woning gehad en gaat voor het eerst samenwonen. Door de aankoop van de woning en de inschrijving op het gemeenschappelijk woonadres zijn zij fiscaal partner geworden. Door fiscale regels mogen Jaap en Frances slechts de rente over € 100.000 aftrekken. Een bedrag van € 50.000 is niet aftrekbaar en komt als schuld in box 3. Hierdoor lopen ze een grote aftrek mis…

Het fiscale resultaat van bovengenoemde opsomming is dat Jaap en Frances slechts de rente over € 100.000 in aftrek kunnen nemen op hun inkomen. De rente over de resterende € 50.000 is niet fiscaal aftrekbaar.
Afhankelijk van het rentepercentage van de hypotheek een schade van ongeveer € 1.500 per jaar aan misgelopen renteaftrek.

Een onwenselijke situatie voor velen. De staatssecretaris heeft getracht deze onwenselijke situatie te repareren via een Besluit. Maken Jaap en Frances gebruik van het Besluit dan geldt óók voor Susan dat zij de rente op de hypotheek slechts 23 jaar (30-7 jaar renteaftrek Jaap) mag aftrekken. Wanneer Jaap en Frances uit elkaar gaan dan derft Frances 7 jaar renteaftrek door het nieuwe Besluit van de staatssecretaris (2018). Daarnaast heeft Frances nog een schuld van €25.000 aan Jaap uit zijn inbreng van € 50.000 uit de eigenwoningreserve.

Al met al een ingewikkeld verhaal waar u waarschijnlijk zelf liever geen tijd in wil steken maar wel een goed fiscaal en hypotheekadvies over wil hebben. Zodat u bovengenoemde situatie kan voorkomen!

Heeft u Fiscaal en Hypotheekadvies nodig voor uw eigen situatie?

Home > Blog > Hypotheek, samenwonen, fiscale renteaftrek?