06 182 647 55

Hoe help ik mijn kind fiscaal vriendelijk aan de "nieuwe" woning?

11-08-2018

Hoe help ik mijn kind fiscaal vriendelijk aan de "nieuwe" woning?

Henk en Ingrid (beiden 39 jaar) hebben hun oog laten vallen op een grotere woning in de buurt. Door strengere hypotheekeisen, en de gestegen woningmarkt komen ze met de verkoop van hun huidige eigen woning en de spaarrekening nog een bedrag van € 100.000 tekort.

Gelukkig kan Esther, de moeder van Ingrid helpen. Zij heeft een gevulde spaarrekening waarop de bank nog maar 0,03% rente willen vergoeden. Zij heeft drie kinderen gekregen met haar overleden Karel en zij wil Ingrid en haar schoonzoon zeker helpen met de financiering van de woning met een familielening van € 100.000.

Henk en Ingrid zijn met dit mooie nieuws naar de bank gegaan. Enthousiast vertellen zij de hypotheekadviseur over het huis en hoe zij de financiering willen gaan regelen. Met de lening van ongeveer € 100.000 van (schoon)moeder zijn zij vol vertrouwen dat de aankoop van het nieuwe huis slechts een formaliteit is.

Helaas heeft de adviseur slecht nieuws. De lening van € 100.000 wordt meegenomen in de totale financieringsverplichting. Hierdoor wordt de leensom ook met hulp van moeder een probleem. De financiering wordt om deze reden afgewezen.

 

Diep in de put verlaten zij de spreekkamer en besluiten een kopje thee te gaan drinken bij de moeder van Ingrid. Bij binnenkomst is de neef van Ingrid aanwezig. Hij hoort het verhaal van Henk en Ingrid aan. Hij adviseert Esther bij voldoende liquiditeiten om het erfdeel van de kinderen op hun vader met rente voortijdig in te lossen. Het resterende bedrag kan door Esther belastingvrij worden geschonken aan Ingrid, indien zij de schenking gebruikt ten behoeve van de eigen woning.

Op deze wijze kan op belastingvriendelijke wijze een vermogensoverdracht plaatsvinden van ouders naar kinderen in de verwezenlijking van hun droom…..

Ook benieuwd wat wij voor u kunnen doen om uw woning toch gefinancierd te krijgen?

0618264755
www.financielehuysarts.nl

Home > Blog > Hoe help ik mijn kind fiscaal vriendelijk aan d...